62 άνθρωποι έχουν τον μισό πλούτο του πλανήτη!


Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη σήμερα έχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της Γης - περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι - καθώς οι υπερ-πλούσιοι έχουν γίνει πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε μια διεθνής ΜΚΟ την Κυριακή.

Ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%, είπε η Oxfam σε μια έκθεση που δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σχεδόν οι μισοί υπερ-πλούσιοι είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.

Περίπου 7,6 τρισεκατομμύρια δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους, και αν πληρωνόταν φόρος στο εισόδημα που παράγει αυτός ο πλούτος, ένα ποσό της τάξης των 190 δις δολαρίων θα ήταν διαθέσιμα σε κυβερνήσεις σε ετήσια βάση, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Αναφερόμενη στην εργασία του καθηγητή, η Oxfam είπε ότι 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, φέρνοντας απώλειες της τάξης των 14 δις δολαρίων το χρόνο σε χαμένες φοροεισπράξεις. Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο, είπε στην έκθεσή της η οργάνωση.
[post_ad]"Οι πολυεθνικές εταιρείες και οι πλούσιοι ελίτ παίζουν με διαφορετικούς όρους παιχνιδιού από όλους τους άλλους, αρνούμενοι να πληρώσουν τους φόρους που χρειάζεται η κοινωνία για να λειτουργήσει. Το γεγονός ότι 188 από τις 201 κορυφαίες επιχειρήσεις έχουν παρουσία σε τουλάχιστον έναν φορολογικό παράδεισο δείχνει ότι έχει έρθει η ώρα για πράξη", είπε η Μπιάνιμα.

Οι περισσότεροι φτωχοί δεν ζουν πια στις φτωχότερες χώρες, αλλά σε χώρες με μέσο εισόδημα όπως η Ινδια, είπε ο οργανισμός σε πρόσφατη έκθεσή του. Οι ανισότητες οφείλονται εν μέρει στις διαφορές εισοδήματος, ιδιαίτερα μεταξύ μεγαλουπόλεων και αγροτικών περιοχών, αλλά επίσης και σε διαφορές στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης, στην παιδεία και σε θέσεις απασχόλησης. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Όουεν Μπάρντερ, που αναφέρεται στην έκθεση, "Οι αριθμοί φαίνεται να δείχνουν ότι οι μεγαλύτερες αιτίες της φτώχειας είναι (...) η πολιτική, οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίηση συγκεκριμένων ομάδων σε χώρες που κατα τα άλλα τα πάνε μια χαρά".

Προσέξτε το εξής: Αυτά τα 62 άτομα αύξησαν τον πλούτο τους από το 2010 μέχρι σήμερα (έτη της κρίσης) κατά 44%, την ίδια στιγμή που για τα φτωχότερα 3,5 δισεκατομμύρια άτομα, μειώθηκε κατά 41%.  Το ίδιο έχει συμβεί και στην Ελλάδα.

Αποδεικνύεται δηλαδή ότι η κρίση ήταν τεχνητή για να αλλάξουν χέρια οι περιουσίες. Αυτή είναι η ελεύθερη οικονομία της παγκοσμιοποίησης. Αναρωτιέμαι ποιος διάολος έφτιαξε τους νόμους του πλανήτη, έτσι ώστε 62 άτομα να εξαθλιώνουν με τη μία 3,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Τους νόμους φίλοι μου τις έφτιαξαν οι κυβερνήσεις των αντιπροσωπευτικών κοινοβουλευτικών συστημάτων. Οι κυβερνήσεις που νομίζουμε ότι εμείς εκλέγουμε, αλλά που ποτέ δεν καταλάβαμε ότι δεν τις ελέγχουμε κιόλας.

Οι πρόγονοί μας έλεγαν «μέτρον άριστον». Σήμερα όμως έχει χαθεί το μέτρο και αυτό το αισθανόμαστε έντονα εμείς οι Έλληνες τώρα και θα το αισθανθούμε ακόμα πιο δραματικά σε λίγο.

Πως θα διορθωθεί αυτό; Μόνο εμείς οι Έλληνες το μπορούμε. Όσο και αν ακούγεται ουτοπικό, ο γίγαντας πρέπει να ξυπνήσει ξανά για να ξαναβάλει τα πράγματα στις σωστές τους βάσεις.

Έτσι όπως είμαστε εμείς σήμερα, όπου όλος ο πλανήτης μας παρακολουθεί και τρομοκρατείται, μόνο εμείς μπορούμε να το επιτύχουμε.

Π.Χασάπης με πληροφορίες από kathimerini.gr

ΠΗΓΗ: logiosermis 

62 άνθρωποι έχουν τον μισό πλούτο του πλανήτη! Reviewed by Live Tv on 1:33:00 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.