Ιδού γιατί θα γίνει πόλεμος στο Αιγαίο - Ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα...
Eνα βήμα πιο κοντά στην αγορά Ρωσικών πυραύλων S-400 βρίσκεται η Τουρκία αψηφώντας τις αμερικανικές πιέσεις.
Η Άγκυρα συμφώνησε να καταβάλει τρία δισεκατομμύρια δολάρια για τέσσερις συστοιχίες πυραύλων, όπως αποκάλυψε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στους Financial Times.
Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία έκλεισε στα 2,5 δισ δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει η Άγκυρα ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, υπό τον όρο δύο από τις συστοιχίες να κατασκευαστούν ή να συναρμολογηθούν στην Τουρκία στο πλαίσιο μεταφοράς τεχνογνωσίας.
«Για την Τουρκία, το κλειδί κάθε συμφωνίας είναι η απόκτηση του know how και η μεταφορά τεχνολογίας. Το να επιτραπεί στην Τουρκία δύο αμυντικοί πύραυλοι S-400 να αναπτυχθούν στο έδαφός της εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό», υποστήριξε αξιωματούχος υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι προκαταρκτική.
Εφόσον ολοκληρωθεί θα είναι το πρώτο ξεκάθαρο σημάδι της δυσαρέσκειας της Τουρκίας προς τη Δύση, κυρίως λόγω της στάσης της Ε.Ε., απέναντι σε Τούρκους αξιωματούχους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, και της άρνησης των ΗΠΑ να εκδώσουντον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει πουλήσει S-400 στην Κίνα και την Ινδία και η Τουρκία θα είναι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα προμηθευτεί τέτοιες συστοιχίες.
To S400 είναι ένα Α/Α σύστημα μακρού βεληνεκούς το οποίο φτάνει τα 400 χλμ. Εάν το S300 θεωρείται το καλύτερο στο είδος του, το S400 έχει σχεδόν…μαγικές ιδιότητες.
Το βεληνεκές του διαφοροποιείται ανάλογα με το βλήμα που θα χρησιμοποιηθεί
400 km (40N6 missile)
250 km (48N6 missile)
120 km (9M96E2 missile)
40 km (9M96E missile)
[post_ad]Το ραντάρ του 91N6E μπορεί να ετοπίσει τον στόχο σε απόσταση 600 χλμ! Πρακτικά ελέγχει όλο το Αιγαίο!
Ενώ μπορεί να καταρρίψει έναν αεροδυναμικό στόχο σε μάξιμουμ ύψος από 27-20 χλμ και σε μίνιμουμ ύψος 0.005χλμ με το βλήμα 9M96 και 0.01χλμ με όλες τις εκδόσεις.
Μπορεί ταυτόχρονα να εμπλακεί με 80 διαφορετικούς στόχους.
Ιδού γιατί θα γίνει πόλεμος: Ασύλληπτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αν.Μεσόγειο
Με αφορμή την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ από την Total, γνωστή καθημερινή εφημερίδα αναδημοσίευσε τις δηλώσεις των ειδικών:
Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά:
«Οι εκτιμήσεις των ξένων εταιρειών είναι για πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
»Τι σημαίνει αυτό; Δύο φορές μεγαλύτερα αποθέματα απ’ όσα έχει ο Καναδάς.
»Οι ίδιες εταιρείες λένε ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου μπαίνουν και στην ελληνική ΑΟΖ, κάτω από το Καστελόριζο.
»Η γεωλογία δεν γνωρίζει σύνορα χωρών. Υπάρχουν δύο προεκτάσεις κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
»Η μία είναι των κυπριακών. Δεύτερον, νοτιοδυτικά από το Ελαφονήσι, οι ίδιες οι εταιρείες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα απ’ ό,τι υπάρχουν στην Κύπρο και στην Αίγυπτο μαζί».
Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της ενεργειακής εταιρείας Flow Energy, πρώην διευθυντής του τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα Ελληνικά Πετρέλαια:
«Στο κυπριακό Οικόπεδο νούμερο 6, που διεκδικεί η Τουρκία, ο στόχος (κοίτασμα) που εντοπίστηκε είναι τεράστιος.
»Τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερος από το αιγυπτιακό ZOR, που είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου…
»Στο Οικόπεδο 10 και στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις στόχοι, εκ των οποίων οι δύο είναι μεγαλύτεροι από το ZOR.
»Αντίστοιχη φωτογραφία υπάρχει και για νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεταξύ Κρήτης και Λιβύης…».
Δρ Θεόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, γνωστός και ως «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ»:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πληθώρα υδρογονανθράκων και εμείς κοιμόμαστε. Οι Κύπριοι οριοθέτησαν την ΑΟΖ τους, έφεραν τις μεγάλες εταιρείες, αγωνίζονται.
»Το τρίγωνο Κρήτης Καστελόριζου Κύπρου είναι πολύ κρίσιμο για εμάς και δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια.
»Τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επί των οποίων έχει δικαιώματα η Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.
»Τα αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ είναι μεγαλύτερα από τα κυπριακά και τα αιγυπτιακά. Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ και στη συνέχεια να την οριοθετήσει με την Κύπρο με βάση τη μέση γραμμή».
Ο Ερντογάν παρομοίασε τους Έλληνες με τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου
Στα ύψη και πάλι ο εθνικός παροξυσμός στην Τουρκία λόγω της εθνικής γιορτής το Σάββατο, όπως έχει αναδειχθεί, η πρώτη επέτειος από την απόπειρα του πραξικοπήματος, και ενώ «χτίζει» κλίμα έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε μία περίεργη ιστορική παρομοίωση σε ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι:
«Αυτό που στόχευαν όλες οι ξένες δυνάμεις από τα Δαρδανέλια και μετά ξεκινώντας από τη Σμύρνη μέχρι την Άγκυρα, καταλαμβάνοντας τη χώρα μας, το ίδιο προσπάθησαν και στις 15 Ιουλίου οι πραξικοπηματίες», είπε υπονοώντας ότι οι Έλληνες και οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να καταστρέψουν κατά τον ίδιο τρόπο την Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
Και συνεχίζοντας τον εθνικιστικό του ειρμό, είπε: «Το τουρκικό έθνος έναν αιώνα μετά τα Δαρδανέλια και τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας θυμήθηκε ξανά και με πιο δυναμικό τρόπο την ταυτότητά του και ξαναήρθε σε επαφή με το ένδοξο παρελθόν του. Ο στόχος των πραξικοπηματιών, χρησιμοποιώντας σύγχρονα όπλα, προκειμένου να επιβληθούν στο έθνος, ήταν να αδειάσουν τους δρόμους και τις πλατείες και να αναλάβουν τη διαχείριση της χώρας. Αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί το έθνος δεν σταμάτησε μπροστά από τα τανκς, ίσα ίσα ανέβηκε πάνω σε αυτά».
Και οι προκλήσεις των Τούρκων συνεχίζονται
Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση των οκτώ αξιωματικών
Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ, ενώπιον Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, έκανε την παρουσίαση των δεδομένων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωσή του, στις 15 Ιουλίου 2016.
Ο Τούρκος πρέσβης περιόρισε αποκλειστικά την ενημέρωσή του στο θέμα αυτό, καθώς και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, αρνούμενος να επεκταθεί σε διμερή ή ευρύτερα περιφερειακά θέματα.
Αμέσως μετά την παρουσίαση, προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα-ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την ημέρα του πραξικοπήματος. Το βίντεο ολοκληρώθηκε με τα ονόματα των νεκρών θυμάτων της απόπειρας, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρέσβη ήταν 250 και οι τραυματίες 1.500.
Ο κ. Τσεβίκ, αφού απέδωσε την ευθύνη για την απόπειρα, ολοκληρωτικά στην «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» (FETO), είπε ότι ηγήθηκαν αξιωματικοί του στρατού και δράττοντας την ευκαιρία, αναφέρθηκε στους οκτώ «πραξικοπηματίες αξιωματικούς», όπως τους χαρακτήρισε, που διέφυγαν στην Ελλάδα.
«Οκτώ πραξικοπηματίες διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο το πρωί της 16ης Ιουλίου. Η Ελλάδα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, εξέφρασε την αλληλεγγύη της και είπε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Η Τουρκία εκτίμησε τη στάση αυτή της Ελλάδας» τόνισε ο Τούρκος πρέσβης, για να προσθέσει ότι στη συνέχεια οι οκτώ δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία και μάλιστα σ΄ αυτούς προστέθηκαν άλλοι δύο στρατιώτες που πήραν μέρος στο πραξικόπημα».
Στην τουρκική Βουλή αίτημα για «18 τουρκικά νησιά που κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα»
Ο βουλευτής της τουρκικής «κοσμικής» κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ομέρ Φετχί Γκιουρέρ, κατέθεσε αίτημα στην τουρκική Βουλή για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τα υποτιθέμενα «18 τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο, που σύμφωνα με τις τουρκικές θεωρίες συνωμοσίας κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα μεταξύ των ετών 2004 και 2014.
Ο βουλευτής του «κεντροαριστερού» Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις που γίνονται από την τουρκική κυβέρνηση δεν συγκλίνουν με τις ειδήσεις που έρχονται στο φως (σ.σ. δηλαδή με κάτι εξωφρενικά μυθεύματα από ακραίους και περιθωριακούς κύκλους) και επομένως κρίνει ότι είναι αναγκαίο να διερευνήσει η τουρκική Βουλή το θέμα.
«Αποτελεί πλέον συνήθη πρακτική το να αλλάζει η πολιτική σε ζητήματα τα οποία ορίζονται ως κόκκινες γραμμές και για τα οποία στις ανακοινώσεις δηλώνεται ότι αποκλείεται να γίνουν υποχωρήσεις», αναφέρει ο Τούρκος βουλευτής στο αίτημά του και συνεχίζει:
«Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας και που θεωρούνται τουρκικά εδάφη.
»Είναι γνωστό στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι η Ελλάδα προβαίνει σε κατάληψη, εγείροντας δικαιώματα σε αυτά τα νησιά. (…) Είναι αναγκαίο να γίνει επιτόπια παρακολούθηση και έρευνα, καθώς και αξιολόγηση της κατάστασης των 18 νησιών που αναγνωρίζονται ως νησιά στα διεθνή έγγραφα, στους αμερικανικούς και βρετανικούς χάρτες.
»Τι συμβαίνει στα τουρκικά νησιά στο Αιγαίο;
»Βρίσκονται τα νησιά αντιμέτωπα με μία τετελεσμένη ελληνική κατοχή;
»Είναι απαραίτητο να κατανοηθούν τα γεγονότα και να διεξαχθεί επιτόπια έρευνα της κατάστασης από την Βουλή, αντί να γίνονται δηλώσεις οι οποίες καθιστούν ασήμαντες τις περιοχές που είναι καταγεγραμμένες ως νησιά, χαρακτηρίζοντάς τις ως νησίδες».
Η Άγκυρα συμφώνησε να καταβάλει τρία δισεκατομμύρια δολάρια για τέσσερις συστοιχίες πυραύλων, όπως αποκάλυψε ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος στους Financial Times.
Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg είχε μεταδώσει ότι η συμφωνία έκλεισε στα 2,5 δισ δολάρια, προκειμένου να αποκτήσει η Άγκυρα ένα από τα πιο προηγμένα αμυντικά συστήματα στον κόσμο, υπό τον όρο δύο από τις συστοιχίες να κατασκευαστούν ή να συναρμολογηθούν στην Τουρκία στο πλαίσιο μεταφοράς τεχνογνωσίας.
«Για την Τουρκία, το κλειδί κάθε συμφωνίας είναι η απόκτηση του know how και η μεταφορά τεχνολογίας. Το να επιτραπεί στην Τουρκία δύο αμυντικοί πύραυλοι S-400 να αναπτυχθούν στο έδαφός της εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό», υποστήριξε αξιωματούχος υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία είναι προκαταρκτική.
Εφόσον ολοκληρωθεί θα είναι το πρώτο ξεκάθαρο σημάδι της δυσαρέσκειας της Τουρκίας προς τη Δύση, κυρίως λόγω της στάσης της Ε.Ε., απέναντι σε Τούρκους αξιωματούχους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, και της άρνησης των ΗΠΑ να εκδώσουντον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που η Άγκυρα κατηγορεί ως ενορχηστρωτή της απόπειρας ανατροπής του Ταγίπ Ερντογάν.
Μέχρι στιγμής η Ρωσία έχει πουλήσει S-400 στην Κίνα και την Ινδία και η Τουρκία θα είναι το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα προμηθευτεί τέτοιες συστοιχίες.
To S400 είναι ένα Α/Α σύστημα μακρού βεληνεκούς το οποίο φτάνει τα 400 χλμ. Εάν το S300 θεωρείται το καλύτερο στο είδος του, το S400 έχει σχεδόν…μαγικές ιδιότητες.
Το βεληνεκές του διαφοροποιείται ανάλογα με το βλήμα που θα χρησιμοποιηθεί
400 km (40N6 missile)
250 km (48N6 missile)
120 km (9M96E2 missile)
40 km (9M96E missile)
[post_ad]Το ραντάρ του 91N6E μπορεί να ετοπίσει τον στόχο σε απόσταση 600 χλμ! Πρακτικά ελέγχει όλο το Αιγαίο!
Ενώ μπορεί να καταρρίψει έναν αεροδυναμικό στόχο σε μάξιμουμ ύψος από 27-20 χλμ και σε μίνιμουμ ύψος 0.005χλμ με το βλήμα 9M96 και 0.01χλμ με όλες τις εκδόσεις.
Μπορεί ταυτόχρονα να εμπλακεί με 80 διαφορετικούς στόχους.
Ιδού γιατί θα γίνει πόλεμος: Ασύλληπτα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Αν.Μεσόγειο
Με αφορμή την έναρξη της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 στην κυπριακή ΑΟΖ από την Total, γνωστή καθημερινή εφημερίδα αναδημοσίευσε τις δηλώσεις των ειδικών:
Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά:
«Οι εκτιμήσεις των ξένων εταιρειών είναι για πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
»Τι σημαίνει αυτό; Δύο φορές μεγαλύτερα αποθέματα απ’ όσα έχει ο Καναδάς.
»Οι ίδιες εταιρείες λένε ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου μπαίνουν και στην ελληνική ΑΟΖ, κάτω από το Καστελόριζο.
»Η γεωλογία δεν γνωρίζει σύνορα χωρών. Υπάρχουν δύο προεκτάσεις κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
»Η μία είναι των κυπριακών. Δεύτερον, νοτιοδυτικά από το Ελαφονήσι, οι ίδιες οι εταιρείες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα απ’ ό,τι υπάρχουν στην Κύπρο και στην Αίγυπτο μαζί».
Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της ενεργειακής εταιρείας Flow Energy, πρώην διευθυντής του τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα Ελληνικά Πετρέλαια:
«Στο κυπριακό Οικόπεδο νούμερο 6, που διεκδικεί η Τουρκία, ο στόχος (κοίτασμα) που εντοπίστηκε είναι τεράστιος.
»Τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερος από το αιγυπτιακό ZOR, που είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου…
»Στο Οικόπεδο 10 και στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις στόχοι, εκ των οποίων οι δύο είναι μεγαλύτεροι από το ZOR.
»Αντίστοιχη φωτογραφία υπάρχει και για νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεταξύ Κρήτης και Λιβύης…».
Δρ Θεόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, γνωστός και ως «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ»:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πληθώρα υδρογονανθράκων και εμείς κοιμόμαστε. Οι Κύπριοι οριοθέτησαν την ΑΟΖ τους, έφεραν τις μεγάλες εταιρείες, αγωνίζονται.
»Το τρίγωνο Κρήτης Καστελόριζου Κύπρου είναι πολύ κρίσιμο για εμάς και δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια.
»Τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επί των οποίων έχει δικαιώματα η Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.
»Τα αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ είναι μεγαλύτερα από τα κυπριακά και τα αιγυπτιακά. Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ και στη συνέχεια να την οριοθετήσει με την Κύπρο με βάση τη μέση γραμμή».
Ο Ερντογάν παρομοίασε τους Έλληνες με τους πραξικοπηματίες της 15ης Ιουλίου
Στα ύψη και πάλι ο εθνικός παροξυσμός στην Τουρκία λόγω της εθνικής γιορτής το Σάββατο, όπως έχει αναδειχθεί, η πρώτη επέτειος από την απόπειρα του πραξικοπήματος, και ενώ «χτίζει» κλίμα έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Ο Τούρκος πρόεδρος προέβη σε μία περίεργη ιστορική παρομοίωση σε ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του κόμματός του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 15ης Ιουλίου, λέγοντας ότι:
«Αυτό που στόχευαν όλες οι ξένες δυνάμεις από τα Δαρδανέλια και μετά ξεκινώντας από τη Σμύρνη μέχρι την Άγκυρα, καταλαμβάνοντας τη χώρα μας, το ίδιο προσπάθησαν και στις 15 Ιουλίου οι πραξικοπηματίες», είπε υπονοώντας ότι οι Έλληνες και οι πραξικοπηματίες προσπάθησαν να καταστρέψουν κατά τον ίδιο τρόπο την Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.
Και συνεχίζοντας τον εθνικιστικό του ειρμό, είπε: «Το τουρκικό έθνος έναν αιώνα μετά τα Δαρδανέλια και τον πόλεμο της Ανεξαρτησίας θυμήθηκε ξανά και με πιο δυναμικό τρόπο την ταυτότητά του και ξαναήρθε σε επαφή με το ένδοξο παρελθόν του. Ο στόχος των πραξικοπηματιών, χρησιμοποιώντας σύγχρονα όπλα, προκειμένου να επιβληθούν στο έθνος, ήταν να αδειάσουν τους δρόμους και τις πλατείες και να αναλάβουν τη διαχείριση της χώρας. Αλλά δεν τα κατάφεραν γιατί το έθνος δεν σταμάτησε μπροστά από τα τανκς, ίσα ίσα ανέβηκε πάνω σε αυτά».
Και οι προκλήσεις των Τούρκων συνεχίζονται
Η Τουρκία επιμένει στην έκδοση των οκτώ αξιωματικών
Ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα Χαλίτ Τσεβίκ, ενώπιον Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων, έκανε την παρουσίαση των δεδομένων της αποτυχημένης απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, με αφορμή την συμπλήρωση ενός έτους από την εκδήλωσή του, στις 15 Ιουλίου 2016.
Ο Τούρκος πρέσβης περιόρισε αποκλειστικά την ενημέρωσή του στο θέμα αυτό, καθώς και τις ερωτήσεις που ακολούθησαν, αρνούμενος να επεκταθεί σε διμερή ή ευρύτερα περιφερειακά θέματα.
Αμέσως μετά την παρουσίαση, προβλήθηκε βίντεο με στιγμιότυπα-ντοκουμέντα και μαρτυρίες από την ημέρα του πραξικοπήματος. Το βίντεο ολοκληρώθηκε με τα ονόματα των νεκρών θυμάτων της απόπειρας, οι οποίοι σύμφωνα με τον πρέσβη ήταν 250 και οι τραυματίες 1.500.
Ο κ. Τσεβίκ, αφού απέδωσε την ευθύνη για την απόπειρα, ολοκληρωτικά στην «τρομοκρατική οργάνωση του Φετουλάχ Γκιουλέν» (FETO), είπε ότι ηγήθηκαν αξιωματικοί του στρατού και δράττοντας την ευκαιρία, αναφέρθηκε στους οκτώ «πραξικοπηματίες αξιωματικούς», όπως τους χαρακτήρισε, που διέφυγαν στην Ελλάδα.
«Οκτώ πραξικοπηματίες διέφυγαν στην Ελλάδα με ελικόπτερο το πρωί της 16ης Ιουλίου. Η Ελλάδα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, εξέφρασε την αλληλεγγύη της και είπε ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι επιθυμητοί στην Ελλάδα. Η Τουρκία εκτίμησε τη στάση αυτή της Ελλάδας» τόνισε ο Τούρκος πρέσβης, για να προσθέσει ότι στη συνέχεια οι οκτώ δεν εκδόθηκαν στην Τουρκία και μάλιστα σ΄ αυτούς προστέθηκαν άλλοι δύο στρατιώτες που πήραν μέρος στο πραξικόπημα».
Στην τουρκική Βουλή αίτημα για «18 τουρκικά νησιά που κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα»
Ο βουλευτής της τουρκικής «κοσμικής» κεμαλικής αξιωματικής αντιπολίτευσης Ομέρ Φετχί Γκιουρέρ, κατέθεσε αίτημα στην τουρκική Βουλή για τη διεξαγωγή κοινοβουλευτικής έρευνας για τα υποτιθέμενα «18 τουρκικά νησιά» στο Αιγαίο, που σύμφωνα με τις τουρκικές θεωρίες συνωμοσίας κατέλαβε στρατιωτικά η Ελλάδα μεταξύ των ετών 2004 και 2014.
Ο βουλευτής του «κεντροαριστερού» Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), αναφέρει ότι οι ανακοινώσεις που γίνονται από την τουρκική κυβέρνηση δεν συγκλίνουν με τις ειδήσεις που έρχονται στο φως (σ.σ. δηλαδή με κάτι εξωφρενικά μυθεύματα από ακραίους και περιθωριακούς κύκλους) και επομένως κρίνει ότι είναι αναγκαίο να διερευνήσει η τουρκική Βουλή το θέμα.
«Αποτελεί πλέον συνήθη πρακτική το να αλλάζει η πολιτική σε ζητήματα τα οποία ορίζονται ως κόκκινες γραμμές και για τα οποία στις ανακοινώσεις δηλώνεται ότι αποκλείεται να γίνουν υποχωρήσεις», αναφέρει ο Τούρκος βουλευτής στο αίτημά του και συνεχίζει:
«Όλοι γνωρίζουν τα προβλήματα που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια σχετικά με τα νησιά που βρίσκονται στο Αιγαίο μεταξύ της χώρας μας και της Ελλάδας και που θεωρούνται τουρκικά εδάφη.
»Είναι γνωστό στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι η Ελλάδα προβαίνει σε κατάληψη, εγείροντας δικαιώματα σε αυτά τα νησιά. (…) Είναι αναγκαίο να γίνει επιτόπια παρακολούθηση και έρευνα, καθώς και αξιολόγηση της κατάστασης των 18 νησιών που αναγνωρίζονται ως νησιά στα διεθνή έγγραφα, στους αμερικανικούς και βρετανικούς χάρτες.
»Τι συμβαίνει στα τουρκικά νησιά στο Αιγαίο;
»Βρίσκονται τα νησιά αντιμέτωπα με μία τετελεσμένη ελληνική κατοχή;
»Είναι απαραίτητο να κατανοηθούν τα γεγονότα και να διεξαχθεί επιτόπια έρευνα της κατάστασης από την Βουλή, αντί να γίνονται δηλώσεις οι οποίες καθιστούν ασήμαντες τις περιοχές που είναι καταγεγραμμένες ως νησιά, χαρακτηρίζοντάς τις ως νησίδες».
Ιδού γιατί θα γίνει πόλεμος στο Αιγαίο - Ο εφιάλτης έγινε πραγματικότητα...
Reviewed by Live Tv
on
10:53:00 μ.μ.
Rating: