Βρέθηκε το «Πλοίο του Οδυσσέα»: Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο


Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει αυτό το οποίο θεωρείται πως είναι το αρχαιότερο άθικτο ναυάγιο που έχει βρεθεί στον κόσμο ενώ όπως ανακοίνωσαν είναι αρχαιοελληνικό!

Τα ναυάγιο βρέθηκε στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας και φαίνεται να βρίσκεται εκεί για πάνω από 2.400 χρόνια.

Το πλοίο, του οποίου το σκαρί έχει μήκος 23 μέτρων, θεωρείται αρχαίο ελληνικό και ανακαλύφθηκε με το κατάρτι, τα πηδάλια και τα κουπιά του να είναι σχεδόν ανέπαφα σε βάθος περίπου 2000 μέτρων κάτω από την επιφάνεια. Η έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος το διατήρησε σε τόσο καλή κατάσταση, με βάση τους τους ερευνητές.

«Ένα πλοίο που επιβιώνει άθικτο από τον κλασικό κόσμο και βρίσκεται σε βάθος δύο χιλιομέτρων είναι κάτι που ποτέ δεν θα πίστευα ότι είναι εφικτό να βρούμε», τόνισε ο καθηγητής Jon Adams, ο επικεφαλής ερευνητής της ομάδας θαλάσσιας αρχαιολογίας της Μαύρης Θάλασσας (MAP). «Αυτό θα αλλάξει όσα γνωρίζουμε για τη ναυπηγική και τη ναυτιλία στον αρχαίο κόσμο», συμπλήρωσε

Το πλοίο θεωρείται πως ήταν εμπορικό και ο τύπος του θυμίζει μόνο αντίστοιχα που έχουμε δει σε κεραμικά αγγεία, όπως αυτό που είναι διάσημο ως το «Βάζο των Σειρήνων» που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το συγκεκριμένο αγγείο, που χρονολογείται από περίπου την ίδια περίοδο, απεικονίζει ένα παρόμοιο πλοίο και απεικονίζει τον Οδυσσέα δεμένο στο κατάρτι να αντιστέκεται στα τραγούδια των Σειρήνων.
Με βάση τις πληροφορίες, οι ερευνητές ανέφεραν πως σκόπευαν να εγκαταλείψουν το σκάφος στο σημείο όπου βρέθηκε, ωστόσο ένα μικρό τμήμα του είχε χρονολογηθεί με τη μέθοδο του άνθρακα από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και τα αποτελέσματα «επιβεβαίωσαν πως είναι το παλαιότερο άθικτο ναυάγιο».
[post_ad]
Η ομάδα τόνισε πως αναλυτικά τα στοιχεία θα δημοσιευθούν στη διάσκεψη MAP της Μαύρης Θάλασσας στο Λονδίνο αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Κοντά στο σημείο, εντοπίστηκαν πάνω από 60 ναυάγια από τη διεθνή ομάδα αρχαιολόγων και επιστημόνων μετά από τριετή αποστολή εξερεύνησης της Μαύρης Θάλασσας.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως τα ευρήματα ποικίλουν σε ηλικία ενώ ένα ντοκιμαντέρ για το ναυάγιο πρόκειται να προβληθεί στο Βρετανικό Μουσείο την Τρίτη.






Βρέθηκε το «Πλοίο του Οδυσσέα»: Το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο Reviewed by Live Tv on 2:56:00 μ.μ. Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.