Ο Τέρενς Κουίκ στις εκδηλώσεις στην πόλη των ΗΠΑ που άλλαξε το όνομα της για να τιμήσει την επανάσταση του 1821


ΤΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ                                                                      
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 195 ΧΡΟΝΙΑ ΤΙΜΗΣΕ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΟΣΜΟ ΠΟΥ ΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΟΝΟΜΑ»

Το «Ευχαριστώ» της Ελλάδας, της Ελληνικής Δημοκρατίας, μετέφερε στην πόλη Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, σε ειδική τελετή που διοργανώθηκε σήμερα στο Δημαρχείο της πόλης.


«Ήταν μία παράλειψη πολλών δεκαετιών. Η πόλη Southampton που βρίσκεται βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, σχεδόν σύνορα με τον Καναδά, το 1821-22, μόλις οι τότε κάτοικοί της έμαθαν ότι ξέσπασε στην Ελλάδα η Επανάσταση της απελευθέρωσης από τον Τουρκικό ζυγό, ομόφωνα άλλαξαν την ονομασία τους σε Ελλάδα, η οποία είναι και η μοναδική πόλη στον κόσμο που φέρει αυτό το όνομα.

Και μάλιστα στην Ιδρυτική της Διακήρυξη αναφέρεται στο γεγονός της υποχρέωσης των λαών να αγωνίζονται για την ελευθερία τους», δήλωσε ο Τέρενς Κουίκ μιλώντας στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Και συνέχισε:

«Μία εκκρεμότητα, μετά από 195 χρόνια, διευθετήθηκε σήμερα με ένα συγγνώμη για την καθυστέρηση από πλευράς της Ελλάδας μας και με ένα μεγάλο «Ευχαριστώ», που εκφράστηκε με ένα συμβολικό δώρο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, μία κασετίνα με το εθνόσημο και την υπογραφή του, που ενεχείρισα στον Δήμαρχο της Πόλης William D. Reilich. Αλλά και με ένα πολύ ουσιαστικό μήνυμα φιλίας του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, που διάβασα κατά τη διάρκεια της επίσημης και πολύ συγκινητικής τελετής. Μήνυμα το οποίο παρέδωσα και σε πλαίσιο από ξύλο ελιάς, με την υπογραφή του Πρωθυπουργού, ώστε να μείνει ως ανάμνηση στο γραφείο του Δημάρχου.
[post_ad]Θέλω να ευχαριστήσω το Ελληνοαμερικανικό Εθνικό Συμβούλιο (HANC) για την πρωτοβουλία να διοργανώσουν με τον Δήμο της Ελλάδας, αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση, Πρόεδρος του οποίου, μάλιστα, είναι ο Βασίλης Ματαράγκας, πρώτης γενιάς μετανάστης από τη Ζάκυνθο, την πατρίδα του Εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού που έγραψε και τον «Ύμνο προς την Ελευθερία», ελευθερία που είναι και το βασικό συστατικό της Ιδρυτικής Διακήρυξης της πόλης της Ελλάδας».

Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Πρόξενος στη Νέα Υόρκη Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του HANC, εκπρόσωποι των 1.100 ελληνικής καταγωγής - κυρίως πρώτης γενιάς - οικογενειών της περιοχής, όλοι οι επίσημοι φορείς της πόλης, τοπικοί βουλευτές και εκπρόσωποι της Πολιτείας.

Η χορωδία των ελληνόπουλων της ενορίας του Ευαγγελισμού και η χορωδία του σχολείου Αθηνά, τραγούδησαν αντίστοιχα τους Εθνικούς Ύμνους Ελλάδας και ΗΠΑ.

Στον Τέρενς Κουίκ ο Δήμος της Ελλάδας παρέδωσε αναμνηστικά δώρα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και για τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στο μήνυμα του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, που διάβασε ο Τέρενς Κουίκ, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:

«Με ιδιαίτερη χαρά, σας απευθύνομαι στέλνοντας ένα μήνυμα φιλίας μεταξύ των λαών της Ελλάδας και της Αμερικής. Η επίσκεψη του Υπουργού κ. Τέρενς Κουίκ στην πόλη Ελλάδα των Ηνωμένων Πολιτειών μου δίνει την ευκαιρία να τονίσω την ιστορική σημασία και φυσική ομορφιά της πόλης σας, ενός τόπου - σύμβολο των στενών δεσμών που ενώνουν τους δύο λαούς μας.

Είμαι υπερήφανος, όπως και όλοι οι Έλληνες, που μία πόλη με το όνομα Ελλάδα βρίσκεται στην Αμερική. Οι ιδρυτές της Ελλάδας, ως γνήσιοι Φιλέλληνες, εμπνεύστηκαν από τα μηνύματα της αρχαίας ελληνικής ιστορίας και της ελληνικής επανάστασης.

Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι θερμά ειρήνη και ευημερία».

Ο Τέρενς Κουίκ, διαβίβασε, επίσης, πρόσκληση του Υπουργού Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή, στον Δήμαρχο της Ελλάδας, να επισκεφθεί την Ελλάδα.

Μετά το τέλος της επίσημης τελετής, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ ξεναγήθηκε στα σχολεία της πόλης, που όλα φέρουν ελληνικά ονόματα όπως Αθηνά, Αρκαδία, Ολυμπία κλπ.

Ξεναγήθηκε, τέλος, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της πόλης, η οποία με την ευκαιρία της επίσκεψης του εκπροσώπου της ελληνικής Πολιτείας, είχε ειδικά αφιερώματα στον Μέγα Αλέξανδρο, με σειρά δεκάδων σχετικών βιβλίων και με την προτομή του στη μέση της κυρίας αίθουσας, που είναι δώρο του Δήμου της Ρόδου, με την οποία η πόλης της Ελλάδας είναι αδελφοποιημένη από τη δεκαετία του '90.

Και μία παραπολιτική λεπτομέρεια: Ο Τέρενς Κουίκ τόσο τη δική του ομιλία όσο και το μήνυμα του Πρωθυπουργού τα διάβασε στα Ελληνικά. Όπως έλεγε, «Σε μια τέτοια πόλη με ένα τέτοιο όνομα δεν θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε στα Αγγλικά. Έπρεπε να ακουστεί στην Ελλάδα η Ελληνική γλώσσα, που στο κάτω - κάτω της γραφής είναι και η Μητέρα όλων των γλωσσών».
kontranews.gr

Ο Τέρενς Κουίκ στις εκδηλώσεις στην πόλη των ΗΠΑ που άλλαξε το όνομα της για να τιμήσει την επανάσταση του 1821 Reviewed by Live Tv on 7:55:00 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.