Σε τροχιά άρσης των Capital Controls με «ανάσα» από Ντράγκι


ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ Η ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ, ΤΟΝΙΣΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ
Σε τροχιά άρσης των Capital Controls, μπαίνει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μετά από το κλείσιμο της αξιολόγησης, με κυβέρνηση και τράπεζες, να παίρνουν μαθήματα από την εμπειρία της Κύπρου.  Οι τραπεζικοί περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, που έφεραν μεγάλες δυσκολίες στην ελληνική Οικονομία, αναμένεται να «χαλαρώσουν», μέσα στους επόμενους μήνες, με την ελληνική πλευρά, να περιμένει πολλά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου.

Μετά την συμφωνία, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναμένεται στις 1-2 Ιουνίου, στο Δ.Σ. της Βιέννης, να εισηγηθεί την επαναφορά της εξαίρεσης, που θα επιτρέπει στην Τράπεζα, να δέχεται ως ενέχυρο (Collateral), ελληνικούς τίτλους. Αυτό σημαίνει, πως σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, οι τράπεζες, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο «φτηνό» χρήμα της Ευρώπης, το οποίο, σύμφωνα με αναλυτές, θα μεταφραστεί σε  μία σημαντική μία σημαντική ένεση ρευστότητας στην πραγματική Οικονομία.  Πρακτικά, οι ελληνικές τράπεζες αναμένεται να αποκτήσουν δίοδο σε ρευστότητα, η οποία θα συνοδεύεται από πολύ ευνοϊκούς όρους, που θα είναι προς το συμφέρον τους, να την χρησιμοποιήσουν για νέες δανειοδοτήσεις.

Η ενεργοποίηση αυτή αναμένεται να είναι το πιο ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μπαίνει σε μία νέα εποχή, βγαίνοντας από την «σκιά» της αβεβαιότητας που το συνόδευε μετά τις ραγδαίες εξελίξεις του 2015.  Η επιστροφή της εμπιστοσύνης, είναι το πρώτο βήμα, για την χαλάρωση των Capital Controls. Ερωτώμενος σχετικά, με το παράδειγμα της Κύπρου, που χρειάστηκε δύο χρόνια για να απελευθερωθεί από τους περιορισμούς, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης απάντησε πως,  «Δεν θα βάλω χρονοδιάγραμμα, αλλά θεωρώ ρεαλιστικό να συζητάμε για χρονικό διάστημα μάλλον μικρότερο από αυτό».

 Σύμφωνα με τον υπουργό, «με βάση και την εμπειρία της Κύπρου, χρειάζονται έναν οδικό χάρτη ο οποίος βήμα προς βήμα θα μετακινεί μέρος αυτών των περιορισμών». Μία διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως τόνισε ο υπουργός,  «αυτό συζητάμε και με την πλευρά των  θεσμών».

 Παρά τα εμπόδια που έφεραν στις συναλλαγές, οι περιορισμοί προστάτεψαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να προχωρήσουν διαδικασίες όπως η ανακεφαλαιοποίηση που επαναφέρουν, βήμα-βήμα την εμπιστοσύνη στην ελληνική αγορά. Ο υπουργός σε συνέντευξη του στην εφημερίδα κεφάλαιο,  τόνισε πως, «μία από τις επιτυχίες της κυβέρνησης πέρυσι ήταν ότι λάβαμε άμεσα μια σειρά από μέτρα πολύ ευνοϊκά, κυρίως για τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις ναυτιλιακές, τις εταιρείες εισαγωγής κ.ά.», αν και συνέχεια παραδέχτηκε πως  «μένουν, όμως, αρκετά βήματα για να γίνουν».

Σημαντικό ρόλο στην χαλάρωση των περιορισμών, που αναμένονται τους επόμενους μήνες, αναμένεται να έχει και η ενεργοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την απελευθέρωση του ελληνικού επιχειρείν. Σχετικά, ο υπουργός τόνισε πως, «με τις μεταβατικές διατάξεις του νέου επενδυτικού νόμου, ορίζεται πως όσοι έχουν τελειώσει το 50% των επενδύσεών τους μέχρι τα Χριστούγεννα συνεχίζουν για να ολοκληρώσουν τις επενδύσεις. Όσοι δεν έχουν φτάσει στο 50%, Απεντάσσονται. Άρα, βάζουμε μια τάξη σε ένα σύστημα και ταυτόχρονα διασφαλίζουμε την αποπληρωμή των επενδυτών που υπάγονται στους παλιούς νόμους».

Παράλληλα, σημαντικό κίνητρο στην επενδυτική προσπάθεια, που ανάβει την αναπτυξιακή «σπίθα», αναμένεται να δώσει και το σύνολο των δράσεων του νέου ΕΣΠΑ.   Εδώ ο Γιώργος Σταθάκης, τόνισε πως, «έχει ξεκινήσει πολύ γρήγορα σε επίπεδο σχεδιασμών», ενώ  «τα δεδομένα και συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες» συγκλίνουν στο ότι  «υπάρχει γρηγορότερη και καλύτερη έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, υπ' όψιν ότι έχει βάθος εξαετίας και ότι το ελληνικό ΕΣΠΑ έχουμε καταφέρει να είναι εμπροσθοβαρές».
kontranews.gr

Σε τροχιά άρσης των Capital Controls με «ανάσα» από Ντράγκι Reviewed by Live Tv on 6:38:00 μ.μ. Rating: 5
All Rights Reserved by INTOS © 2014 - 2015
Powered By Blogger, Designed by Sweetheme

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.